top of page
tandarts hof dordrecht sterrenburg mondhygienist tandsteen nieuwe patient wortelkanaal behandeling

Wortelkanaal Behandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan soms nodig zijn als de zenuw van een tand of kies door ernstig tandbederf, door een diepe vulling, of na een ongeval onherstelbaar ontstoken is geraakt. Bij deze behandeling wordt meestal onder lokale verdoving het ontstoken zenuwweefsel binnen in de tand of kies verwijderd. De ontstane ruimte wordt daarna goed gereinigd, gedesinfecteerd en weer opgevuld.

Wortelkanaal behandeling

Wanneer heb je een wortelkanaal behandeling nodig?

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.

Behandeling

Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Video afspelen
bottom of page