top of page
tandarts hof dordrecht sterrenburg mondhygienist tandsteen nieuwe patient kinderen

Kinderen

Voor kinderen zijn er verschillende behandelingen om het kindergebit gaaf te houden. Dit kan onder andere door middel van sealen en het ''Gewoon gaaf'' programma. Daarnaast is het ook nodig om de tanden van kinderen te sealen om zo gaatjes te voorkomen.

Kinderen

Gewoon Gaaf !

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventie assistente geeft zowel kind als ouders advies dat is afgestemd op het gebit van jou kind. Zij begeleidt je kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de preventie assistente een risico-inschatting. Hoe goed zorgen jij en je kind voor het gebit van je kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er al tanden of kiezen door? Is je kind aan het wisselen? Heeft hij/zij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de preventie assistente het moment waarop zij je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal zij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Wil u ook samen met uw kind nog meer tips krijgen over de beste manier van poetsen voor uw kind?

Neem dan telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak voor het Gewoon Gaaf programma.

Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Wanneer is sealen nodig?

Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden.

bottom of page