top of page
tandarts hof dordrecht sterrenburg mondhygienist tandsteen nieuwe patient kroon

Kroon

Een kroon is meestal een volledig porseleinen of metaalporseleinen kapje dat over een tand of kies wordt geplaatst ter versterking en/of verfraaiing. Kan worden geïndiceerd als een tand of kies erg verzwakt is geraakt door een grote vulling en/of na een wortelkanaalbehandeling.

Kroon

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.  

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er een tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

De behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Het scannen gebeurt met behulp van een Cerec scanner die een digitale afdruk van uw mond maakt.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Cerec kronen

Met behulp van een digitale scanner zal de tandarts een registratie maken van uw gebit. Hierbij worden er tot wel 50.000 foto's per seconde gemaakt om uw gebit zo goed mogelijk in kaart te brengen. Aan de hand van deze digitale afdruk van uw gebit word er in het tandtechnisch lab een op maat gemaakte kroon ontworpen.

Het ontwerpen van de kroon gebeurt digitaal waarna de ontworpen kroon doorgestuurd word naar een zeer nauwkeurige slijp machine. Deze slijpmachine zal uw op maat gemaakte kroon slijpen.

Doordat dit proces grotendeels digitaal gebeurt ontstaat er een perfect passende kroon die speciaal voor u is gemaakt.

Image by beuwy.com Alexander Pütter

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. 

  • Porselein of zirkonium
    Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.

  • Metaal en porselein
    De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.

  • Metaal
    Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.

  • lithiumdisilicaat (cerec)

      lithiumdisilicaat is een veelgebruikt glaskeramiek.

  • leucietglaskeramiek (cerec)

      leucietglaskeramiek is een sterk, volledig keramisch materiaal.

  • Hybride composieten (cerec)

      Hybride composieten zijn materialen die wat zachter zijn dan de glaskeramische of volledig keramisch materialen.

Kroon bij de tandarts

Kroon bij de tandarts

Video afspelen
bottom of page