top of page
tandarts hof dordrecht sterrenburg mondhygienist tandsteen nieuwe patient brug

Brug

Een brug is een manier om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Het bestaat meestal uit twee kronen met daartussen een kunsttand of -kies. De brug wordt geplaatst over de afgeslepen natuurlijke tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies en is niet uitneembaar. Niet alleen kan een brug voor een beter kauwvermogen en fraaiere esthetiek zorgen, ook kan een brug voorkomen dat overige tanden of kiezen scheef komen te staan of gaan uitgroeien.

Brug

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Wanneer heb je een brug nodig?

Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.

Soorten bruggen

Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden.

Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy.

Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels  wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).

Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.

Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.

Materialen

Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen.

  • Porselein of zirkonium
    Een brug van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.

  • Metaal en porselein
    De basis van de brug is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.

  • Metaal
    Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast.

bottom of page